Stoltenbergs besøg i Danmark

Danmark har været en god NATO-allieret igennem mange år. Danmark har leveret til internationale operationer, men nu er output ikke nok. Nu fokuserer NATO også på, hvad man bruger på sit forsvar.

I 2014 ændrede Rusland det sikkerhedspolitiske billede med besættelsen af Krim og de fortsatte kampe i Ukraine. Europa og resten af verden er ramt af en sikkerhedspolitisk dyb usikkerhed. Det gjorde, at NATO i 2014 besluttede sig for, at alliancens medlemmer skulle ruste sig til en forandret verden. Fredsdividenden er for længst høstet, og nu står Danmark og NATO over for en usikkerhed, hvor vi ikke kan forudse de kommende trusler.

Jens Stoltenberg – NATOs generalsekretær – kommer derfor til København for at forberede det kommende NATO-topmøde, hvor han og NATO forventer, at Danmark bekræfter, at det lever op til sine forpligtelser. Stoltenberg vil ikke kun tale om truslen fra Rusland, men også om terror, cyber og migration som trusler.

Danmark vil sige, at vi leverer til internationale operationer, men det er ikke nok. USA har siden 2014 presset på, for at dets allierede engagerer sig økonomisk i NATO. Det er den hårde virkelighed, man skal leve op til.